2016. január 28., csütörtök

Egy nyomozót kérdeztünk

Egy - a neve elhallgatását kérő - nyomozót faggattunk a bűnszövetkezetekről, és az ezekkel kapcsolatos nyomozásról. 

Felkai Ádám ,,Para körút” c. krimijében egy több évszázados, bérgyilkosokból álló szervezet, a ,,Budapesti Kör” áll a középpontban. Mi történne, ha a valóságban tudomást szerezne a rendőrség egy ilyen társaságról? Hogyan zajlana a nyomozás?

kép forrása: mypuppylove123.wordpress.com
Ez függ a tudomásra jutás módjától. Ez történhet:
a) a konkurenciától
b) egy bűnszervezet egyik tagjától
c) névtelen feljelentőtől/bejelentőtől
d) információ vásárlás útján

Elsősorban titkos információgyűjtés bevezetését alkalmazzuk, amely során először a titkos információkat ellenőrizzük, majd ha ez eredményes, a gyanú alapos, akkor titkos nyomozás következik.

Ezen belül vannak eszközök, melyek bevezetésére 5 év vagy annál súlyosabb büntetési tétellel fenyegetett bűncselekmények elkövetése esetén van lehetőség, mivel alapjogokat érint, sért. Ezek bírói engedélyhez kötöttek, például:
a) telefon lehallgatása
b) figyelés (ebbe beletartozhat a GPS követő fel-/behelyezése a gépkocsira)
c) bűnszervezetbe beépülés
d) postafigyelés (elektronikus is)

Az élet elleni bűncselekmények elkövetőit is szigorúan szankcionálja a Btk., kiemelt bűncselekménynek számít, így a titkos információgyűjtés összes eszköze és módszere alkalmazható. 

kép forrása: playbuzz.com
Előfordult már bérgyilkos szervezet utáni nyomozás Magyarországon?
Igen, volt már ilyen, például a roma gyilkosság elkövetőinek felkutatásakor, bár az nem felelt meg a bűnszervezet kritériumának.

A bűnszervezet három vagy több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoport, amelynek célja öt évi, vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.

Azért fontos a szándékos (egyenes szándék=dolus directus; eshetőleges szándék=dolus eventualis), mert van gondatlan (negligentia=hanyag: az elkövető nem látja előre magatartása lehetséges következményeit, mert elmulasztja a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést, luxuria=tudatos: az elkövető előre látja magatartása következményeinek a lehetőségét, de bízik annak elmaradásában) alakzat is.  

Szóval a bűnszervezethez már jóval magasabb büntetési tétel társul. Az elkövetői alakzat bizonyos bűncselekményeknél minősítő körülmény.
 
kép forrása:  stem-works.com



A Btk. szerint beszélhetünk társas elkövetői alakzatokról. Ezek a
a) társtettesség (ugyanaz a büntetési tétel vonatkozik, mint a tettesre)
b) csoportos elkövetés (legalább három ember vesz részt a bűncselekmény elkövetésében)
c) bűnszövetség, amely akkor létesül, ha legalább két vagy több személy szervezetten követ el bűncselekményeket, vagy ebben megállapodik, és legalább egy bűncselekmény elkövetését megkísérlik, de nem jön létre bűnszervezet.

Kik lehetnek az elkövetők?
Az elkövető is lehet többféle:
1) tettes
a) önálló tettes
b) közvetett tettes
c) társtettes
2) részesek
a.) felbújtó
b.) bűnsegéd:
- fizikai,
- pszichikai

kép forrása: http://slodive.com/inspiration/yakuza-tattoo/
A ,,Budapesti Kör” tagjai állatfejeket formázó maszkokat hordanak. Előfordult-e már hasonló eset, ahol a tagoknak ilyen kelléket (akár ruhadarabot, tetoválást stb.) kellett viselniük?
Nem volt még ilyen eset. Ez a bűnszervezetekre jellemző, amelyeknek tagjai bizonyos tetoválást viselnek. Itthon nem találkoztam ilyennel, csak az amerikai bandaháborús filmekben láttam ilyet. J

A regényben egy szervkereskedő is feltűnik. Ma Magyarországon mennyire súlyos az ehhez köthető eltűnések, elrablások száma?
Nincs erről statisztikai adat, de az eltűnési eseteket Magyarországon nem lehet szervkereskedelemhez kötni.

 A regényben említést tesznek egy tetszhalált okozó méregről. Volt-e már olyan eset, ahol egy bűnöző ilyen trükköket vetett be a megmeneküléséhez?
Nem volt még ilyen eset, csak a kitalált történetekben.

Mennyiben mások a kitalált történetek nyomozásai, mint a valóság?
Van hasonlóság, de a valósághoz képest ezek kicsit túlmisztifikáltak, nyilván a fogyaszthatóságuk miatt.







Akit érdekel a téma, az alábbi angol nyelvű videóban többet megtudhat a helyszínelésről. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése