2016. július 4., hétfő

A szerény rendőrkutya megszólal - Interjú Nózival

Hamarosan megjelenik a történeteidet elbeszélő sorozat első kötete, amelynek megírásához szükséged volt egy kétlábú író, Kántor Kata segítségére. Mennyire tudta Kata hitelesen tolmácsolni a kalandjaidat?
Úgy érzem, hogy kezdetektől fogva megtaláltuk a hangot. Alapvetően a munkamegosztás úgy zajlik, hogy én diktálom, ő írja. Csak néha ugat bele a történetvezetésbe.


Nem elég, hogy szükséged volt egy íróra, hozzá társult egy szerkesztő is. A szerkesztők köztudottan azok a kétlábúak, akik a legjobb jeleneteket húzzák ki a történetekből. Te nem érezted, hogy időnként ,,megrövidítenek”? Mennyi beleszólásod volt az alkotói folyamatba?
Az alkotói folyamatba komoly beleszólásom van, és szerencsére soha nem éreztem azt, hogy kutyába se vesznek.  A krónikásom, Kántor Kata egyébként teljeskörű felhatalmazást kapott tőlem arra, hogy a kétlábúak furcsa világában menedzselje a történeteimet. Ha ehhez egy szerkesztőre van szükség, aki a jóból még jobbat csinál, ám legyen. 


Hogy kaptad a József nevet?
Az első kiképzőm adta nekem ezt a nevet, aki a Rendőrség kutyakiképző bázisán dolgozott. Aznap ugyanis József napja volt éppen. Szerencsére nem Arisztid, Tasziló vagy Töhötöm.



A könyvben Nózinak szólítanak. Miért kellett a művésznév?
Erről már a blogomban is beszéltem. A Józseffel semmi bajom sincsen, de mivel ezt a nevet a Bibliában már levédték, úgy éreztem, hogy kell egy olyan elnevezés, ami csak rólam szól, és magába foglalja mindazt, ami én magam vagyok. Csak én. A Nózi kifejező név. Nem nagyzoló, nem sejtelmes, nem trendi, csak simán kifejező. Hiszen az orrommal értem el, hogy mostanra a világ nemcsak néhány bűnözővel lett kevesebb, de számtalan olyan gyerekkel lett több, akik kutyás rendőrök szeretnének egyszer lenni.

Mikorra várható a ,,Nózi és Archi örök barátsága” című kötet? Vagy ez csak egy újabb bulvárhír volt? :)
Remélem, hogy az egyszeri kétlábú nem csak a bulvár magazinokból tájékozódik, hisz mindegyik egyforma, mondhatni egyik kutya, másik eb. Az igazság az, hogy ilyen című kötet nem várható. Örök barátság vezetők és beosztottaik között? Olyan csak a mesékben létezik, sőt ott sem mindegyikben. A Nózi nyomoz sorozatból ez biztosan kimarad.  



Melyik a kedvenc nyomozásod? Mi az, ami majdnem kifogott rajtad?
Az a nyomozás, amire a legszívesebben gondolok vissza, egy teaházban zajlott. Ott átéltem néhány nehéz pillanatot, míg a töménytelen mennyiségű, különféle teafüvek szagorgiájában megtaláltam a marihuánát. Nos, ez tényleg majdnem kifogott rajtam, de végül sikerrel jártam. Hosszabban is leírtam ezt a sztorit itt.

Hogy írnád le nekünk a szagokat, amelyekre figyelsz nyomozás közben?
Na, ez a kedvenc témám, úgyhogy ezt bővebben is kifejtem, de előre szeretném leszögezni, hogy a szagokra nemcsak a nyomozás közben figyelek, hanem mindenhol és mindenkor. 
Az emberek szerint csak a tárgyaknak lehet szaga, vagyis olyan dolgoknak, amelyek materiális önmagukban léteznek. Így a banánnak banán illata van, a tökfőzeléknek tökfőzelék szaga.

Talán el sem hiszitek, hogy nemcsak a tárgyaknak, de az általatok csak fogalomként emlegetett érzelmeknek is van szaguk. Sőt, sokszor ezek a legerősebbek, és még a nyomozásban is segítenek. Hallottatok már a félelem szagáról? Elmondom nektek, hogy nem volt olyan házkutatás, ahol a bűnözők ne ontották volna magukból azt a kesernyés, fanyar szagot, ami szinte zakatolt a levegőben, és egyértelműsítette számomra, hogy mennyire félnek a lebukástól. Ilyen helyszíneken biztos lehettem abban, hogy találok valamit.
Aztán ott van a szerelem szaga. A szomszédék csivavája például időről időre az őrületbe kerget a szerelem édes-fűszeres bódító illatával. Ilyenkor még a ruhaválasztását is képes vagyok megbocsátani neki. Bátran kijelenthetem, hogy a szerelem szaga a legerősebb.
A düh szaga olyan, mint a poshadt mocsár, magába húz és el akar nyelni, a szomorúságé pedig lassan örvénylő, savanyú, hasonló a betegség romlott szagához. Azt, hogy a betegség szagát is megérezzük, nemrég jöttek rá a kétlábúak. Azóta klinikai tesztekkel is igazolták, hogy a daganatot olyan korai stádiumban is kiszagoljuk, amikor egyéb tesztek még nem alkalmazhatóak, de számos fajtársam dolgozik már epilepsziás emberek segítőjeként, mint rohamjelző kutya.
A legjobban a vidámság illatát szeretem. A lánykölyök nagyon sokszor áraszt ilyet magából, ezért is viselem el tőle, hogyha az énkicsipónim helyett néha énkicsijózsim-at játszik velem, és ruhákba öltöztet. A vidámság szaga olyan könnyű és friss, mint a nyári szellő. Egyszerűen felvidít. 


Hová rejtettek el legfurfangosabban kábítószert, amit meg kellett találnod?
Egy lakásban jártunk házkutatáson, ahol kiszimatoltam, hogy a fagyasztó szekrényben kokain van. A tulaj szemtelenül kinevetett, és azt mondta a Gazdának, hogy biztosan éhes vagyok, mert tele a fagyasztó kolbásszal. Kicsit berágtam. Na nehogy már a farok csóválja a kutyát… A Gazda komótosan kipakolt, és persze megtalálta a kokót két szalonnatábla közé paszírozva. Akkor már nem nevetett az a fickó. J     



A kábítószerkereső kutyák kiképzésen vesznek részt. Mi ennek a legnehezebb része? Mi az, amin a legtöbben elbuknak?
A drogkereső tanfolyam 4,5 hónapig tart. Sok ebtársam a tanfolyam kezdetekor kerül ahhoz a rendőr gazdájához, akivel majd szolgálnia kell. Az összeszokás folyamatában bizony vannak néha zökkenők, és esetenként az is kiderülhet, hogy nem illik össze a páros. Itt van ugyanis a kutya elásva. Ha nem tudnak egymásra hangolódni a kétlábú és négylábú társak, az nagyban megnehezíti a közös munkát. Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy az ember új ebet kap, noha szerény véleményem szerint inkább a kétlábút kéne lecserélni egy kompatibilisre. 



Mit tanácsolnál azoknak a kölyökkutyáknak, akik a nyomdokaidba szeretnének lépni?
Legyenek szerények, mint én.



Valljuk be, kissé unalmas már a ,,Rendőrség” felirat a hámodon. Nem lenne jobb, ha inkább egy virsligyártó cég logója szerepelne ott?
Köszönöm az előremutató javaslatot, ajánlatokat a facebook oldalamra várom. A virslit is bárhol felkutatom, reklámfilmben avagy óriásplakáton szereplést is vállalok. Kisebb projektekben nem szívesen vennék részt, ezért kérem, hogy csak nagykutyák keressenek.



Apropó, virsli. A rólad készült felvételeket elnézve kissé meglepő, hogy a kétlábúak répával és dinnyével etetnek. Nincs otthon egy biológiai kislexikon, hogy kinyithasd a kutyákról és a farkasokról szóló fejezetnél, amely egyértelműen leírja, hogy a kutyák húsevők? J
Nos, azt gondolom, hogy a farkasok sem vetnének meg néhanapján egy kis friss, édes répát, csakhogy nincs, aki szervírozza nekik. Amit nekem felszolgálnak, azt köszönettel, elfogyasztom. Persze még sokat kell tanulni a kétlábúnak a helyes balanszról (ami 99 % a virsli javára, és nem fordítva), de hát ők nem lehetnek tökéletesek . 



Mi az, amivel le lehet venni mind a négy lábadról?
Amikor magas fűben állok, akkor egy damilos fűkaszával simán le lehet venni mind a négy lábamról. Ezen túl csak virslivel. 

Hogy viseled, amikor a kétlábúak kutyabundanyíró szakemberhez visznek (ők kutyakozmetikusnak nevezik, de ez ne tévesszen meg senkit), aki könyörtelenül rövidre nyírja a bundádat?
Ez egy fájó pont az életemben. Nagyobb bundával akár két kilóval is többnek tűnhetnék, de a kétlábúak valamiért nem értik meg ezt a törekvésemet. Hogyha egyszer befutott sztár leszek, olyan menedzserem lesz majd, aki ezt figyelembe veszi. A lenti képen látható lenyírt bundát természetesen a kétlábúakkal összesöpörtettem, és hazavitettem.   



A könyv várhatóan ősszel fog megjelenni. Készen állsz a dedikálásra vagy még kísérletezel a mancslenyomatoddal?
A mancslenyomatom megörökíttetett már gipszben, só-liszt gyurmában, papíron, sőt, egy igazi hollywoodi csillaggal együtt a betonban is. Úgy érzem, készen állok a mancsbevetésre.


Autogram az Objektívnak Nózitól :) 


A képeket készítette:

Kántor Kata
Göblyös Péter (vizslafotozas.hu)

https://www.instagram.com/p/BHb9mIJjg1e/





2 megjegyzés: