2017. november 9., csütörtök

Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem



Nem vagyok nagy rajongója a lifteknek, de ha egy olyanba szállhatnék be, mint amilyet Dániel András teremtett, valószínűleg állandóan azt használnám. Alig várnám, hogy a falra kihelyezett, állandóan változó feliratokat olvashassam (pl. ,,A liftről mesét írni szigorúan tilos és életveszélyes!") vagy a furcsa, liftet használókkal találkozhassak (pl. Doktor Tsontfogászy Kazuárddal). 

A mese egy ötéves kisfiú történetét mondja el, aki otthagyja az óvodai csendespihenőt, majd hamarosan liftkezelőnek áll egy szállodában, hogy ki tudja fizetni a málnaturmixot a tejivóban.

,, Hány éves vagy? kérdezte valahonnan asztala túloldaláról az igazgató.
Öt válaszoltam, és határozott mozdulattal az orra elé tartottam a kispárnámat. És zöldbab a jelem!
Ez már igen! csettintett az igazgató. Megfelelsz az összes feltételünknek! [...] rögtön munkába is állhatsz!"


A kötet, akár egy lift, függőlegesen használandó, azaz el kell fordítania ahhoz, hogy olvasni tudjuk. A főszereplő a munkája során különböző utasokkal fut össze, sőt, még egy történetet is elmesél nekik a zöldbabokról (és arról, hogyan gyógyítható pl. a heveny tyúknyálkór), amikor elakadnak a lifttel. 

A kötetet Dániel András illusztrációi díszítik, de a rajzok zöme böngészőként is kiválóan használható, hiszen keresgélhetjük rajtuk pl. a körözött szörptolvajt vagy megcsodálhatjuk a felhőtaxi-állomást.


A kötet hosszabb a kuflis meséknél, de ugyanolyan jó. Ebbe a mesébe már olyan ,,bölcsességek'' is belefértek, mint pl. ,,Szóval azoknak is mindig igazuk van, akik többen vannak'' vagy ,,A legjobb barátom egy kockasajt''.

Ajánlom a könyvet minden liftrajongónak, de azoknak is, akik inkább a lépcsőt használják helyette. Tegyék félre a lépcsőzés=testmozgás jelmondatot, és szálljanak be Dániel András teremtményei mellé. :)

(Képek: www.pagony.hu)

Dániel Andrással készült korábbi interjúnkat itt olvashatjátok.

(F. Sz.)

https://www.goodreads.com/review/show/2158700101

https://moly.hu/konyvek/daniel-andras-es-most-elmondom-hogyan-lifteztem/en-es-a-konyv/ferenczi-szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése