Magyarkonyhaonline.hu |
Egyike vagy Magyarország
egyik legismeretebb gasztrobloggereinek. Jelenleg több, mint 62 ezer követőd
van. Gondoltad volna, hogy ilyen sikeres lesz a blogod?
Nem, álmomban sem reméltem, őszintén szólva nap, mint nap meglep még most
is, csak kapkodom a fejem.
Van a facebookon egy csoportom is, Akik szeretnek kenyeret sütni néven,
ennek már 23 ezer fölött van a létszáma, nagyon aktív, nagyon inspiráló
csoport.
Az elmúlt években három
könyved is megjelent. A ,,Limara péksége. Házi pékek alapkönyve” egy útmutató
azoknak, akik otthon szeretnének kenyeret, péksüteményt sütni. Honnan jött a
kötet ötlete?
A könyvet először a blog követői kezdték emlegetni, sokan írtak, hogy
szívesen vennék nyomtatott formában is a recepteket. Eleinte ódzkodtam tőle,
nem éreztem úgy, hogy megérett a blog (és én) egy könyvhöz. Aztán megkeresett a
Csipet Kiadó és annyira lelkesek voltak, tele ötlettel, elképzeléssel, ami
nagyon hasonlított az én elképzelésemhez, úgyhogy nem lehetett nekik nemet
mondani.
A ,,Fonom. Finom” c.
könyvedben variációkat mutatsz be a dagasztott tészta különböző felhasználási
módjairól. A receptek elkészítését fázisfotók és tippek is segítik. Mit
ajánlanál a kezdőknek: melyik recepttel kezdjék a sütést?
Gyakorlatilag bármelyikkel, ezek alapreceptek, kezdők is bátran
nekifoghatnak.
Mennyire számítanak a
visszajelzések, amelyeket a könyvek vagy az internetes oldalad olvasóitól
kapsz?
Nagyon, hiszen a pozitív visszajelzések adják az erőt a folytatáshoz, inspirálnak,
új ötletekre sarkalnak, a kedvesen megfogalmazott kritikák pedig arra
ösztönöznek, hogy még jobban, még több odafigyeléssel készítsem a recepteket,
írjam a blogot.
A ,,Limara a
nagyvilágban. 72 recepttel a Föld körül” c. könyvedben 29 ország kenyér- és
kelt tészta receptjeiből állítottál össze egy válogatást. Milyen szempontok
szerint állítottátok össze a könyvet. Melyik nemzet konyhája a kedvenced?
Nagyon sok receptet gyűjtünk, azután a próbasütéseken dőlt el, hogy
melyik maradjon és melyiket engedjük el. Igyekeztünk olyan recepteket
beválogatni, amik a magyar ízléshez közel állnak.
Nehezen tudnék választani, mindet nagyon szeretem, de ha muszáj egyet
mondanom, akkor talán a török recepteket választanám.
Mindhárom kötetre
jellemző, hogy csodálatos fotók egészítik ki a recepteket. Mennyi beleszólásod
volt a fényképek kiválasztásába és a stylingba?
konyvszerelem.hu |
A kiadó profi szakemberekkel dolgozik együtt. Közösen beszéltük meg a
stílust, azt nem is lehet mondani, hogy vitattuk, mert nagyon egyetértettünk. A
többit a fotósra és a stylistra hagytuk. Esténként átnéztük az elkészült
képeket, megbeszéltük a másnapi recepteket, nagyon nagy összhangban volt a
csapat.
Melyek a kedvenc
fűszereid, amelyeket főzéshez és sütéshez használsz? Honnan szerzed be őket? A
szárított vagy a zöldfűszereket részesíted előnyben?
Rajongok a zöldfűszerekért, nincs sajnos veteményes kertem, de
fűszernövényből 15-20 fajta mindig illatozik nyáron. Van vagy 8 féle mentám,
3-4 féle kakukkfüvem, csodás rozmaringbokrom, oregáno, majoranna, zsálya,
snidling, tárkony, korianderzöld, babérlevél, lestyán, stb.. mindet nagyon
szeretem.
A visszajelzések alapján
melyek a legkedveltebb receptjeid?
Szerencsére sok van, de azt hiszem a jól bevált fehérkenyér (az olvasók
JBFK-nak kezdték becézni) a legkedveltebb, valamint a hamburgerzsemle, a húsvéti
kalács és az utóbbi időben egyre népszerűbbek a természetes kovásszal készült
kenyérreceptek is.
Az oldaladnak már
applikációja is van, amelyben akár le is lehet menteni a recepteket offline
használathoz. Honnan jött az app ötlete?
Diplomamunka volt. Egy programozó fiatalember keresett meg, hogy az én
blogomból szeretné készíteni a diplomamunkáját. Most készíti az új változatot a
mestervizsgához.
Te melyik gasztroblog
oldalt böngészed új receptekért?
Régebben, amikor elkezdtem blogot írni nagyon sok gasztro oldalt
olvastam, ma már sajnos nem nagyon van időm nap mint nap követni őket.
Recepteket a kereső segítségével keresek.
Szerinted milyen a jó
sütő? Sütöttél már kemencében?
Nekem pár éve álomsütőm van, egyszerűen imádom. Pillanatok alatt
felmelegszik,energia takarékos, tud negyvenvalahány programot (mondjuk, ezeket
ritkán használom) és ami a legfontosabb, tud gőzös sütést is, ami a
kenyérsütéshez hatalmas előnyt jelent. a hagyományos sütőkhöz képest.
Most milyen recepteken dolgozol? Várható új könyved az idén?
Nem, az idén biztosan nem
lesz új könyv, most inkább a blogra koncentrálok.
konyvszerelem.hu |
Amikor csak "úgy" olvashatnékom van, kedvenceim a "Limara" könyvek! Az utóbbi időben kaptam nagyobb kedvet a sütéshez, és sok hasznos, praktikus dolgot tudok meg belőlük.
VálaszTörlésNekünk is nagyon tetszenek Limara receptjei. Már próbáltuk többek között a mézeskalácsot:
VálaszTörléshttp://www.limarapeksege.hu/2008/11/adventi-koszor-mzeskalcsbl.html
Legközelebb pedig ezt a francia kenyeret szeretnénk megsütni:
http://www.limarapeksege.hu/2015/04/francia-kenyer-francia-film.html