2016. augusztus 25., csütörtök

Novellák a Próbagoblin könyvtárteméből - Kalandok és kalandozók 2. ajánló


Idén jelent meg a Varga Tamás József által szerkesztett Kalandok és kalandozók antológia második kötete. Ebbe még több novella fért, mint az elsőbe, így még több érdekes történettel ismerkedhetünk meg. Az írások jelentős részét nagyon élveztem, sok volt, amiben megfogott valami, és ha figyelembe veszem, hogy több mint félszáz történetnek jutott hely, elenyészően kevés történet nem tetszett, és csak egy-kettőt nem olvastam végig. :)


Az első kötet ajánlójához hasonlóan, most is azokról a történetekről írok részletesebben, amelyeket a kedvenceimnek tekintek.

Elsőként mindjárt azzal kezdem, ami a legnagyobb hatással volt rám. Hertelendy Anna Anna és a rém című novellája egész egyszerűen sokkolt. Hosszú távon, mert napokig ezen rágódtam. :D Nem olyan téma kerül itt terítékre, ami gyakran előfordulna irodalmi művekben, legalábbis ilyen formában biztosan nem. A címszereplő Anna évek óta küzd a rémmel, aki megölte az öccsét. Egy pszichológusnak mesél róla, és a novella végén mi is találkozhatunk vele.

Egészen másképp fogott meg Kristálysólyom A Művész című története. Mivel a főszereplőnek ugyanaz a kedvenc művésze, mint nekem, és az író remekül adta át a hangulatot is, nehéz lett volna nem szeretnem ezt a történetet. :)  

Bloody Dora Telihold című novellája igazán szórakoztatóra sikeredett. :) Az író mindenhatóságát hirdeti.

Néha elgondolkodom emberi sorsokon, vajon miképp alakult volna egyes személyek élete, ha másik utat választanak? Györeizé Bátorság című története egy ilyen lezárt, mégsem elfeledett „útról” szól.

Azt hiszem, elég különös, de egy horror novellához inkább kellemes érzések társulnak, semmint rettegés. :) Szaszkó Gabriella Könyvtári Fantom című írása nem azért gyakorolt rám ilyen hatást, mert rosszul lett volna megírva, egyszerűen csak a könyvtár, az olvasás és a horror szeretete annyira áthatotta a művet, hogy inkább ez hagyott mély nyomot bennem, és emiatt került a kedvenceim közé.

Némileg fintorogva álltam neki Duhay Tímea Összeköltözés című novellájának. Most komolyan, egy kis nyálas romantika jön? Nem az jött. :D A történet morbidsága egyszerűen imádnivaló.

A felsorolt novellákban más-más dolog fogott meg, és épp ez a változatosság tetszett igazán a kötetben. A következőkben megemlítek pár történetet, amelyeket szintén nagy élvezettel olvastam. Ilyen például Mészáros András Vágyálom című horrornovellája, vagy a szórakoztatóra sikerült Csapatépítés Vass Sándor tollából. Háromszéki Nándor A láda című története a honvágyról szól, míg A vödör Smilezolikától egy dzsinn nem mindennapi kívánságteljesítéséről. A nagy zombifutam Craztól és Kristálysólyomtól szintén nem a komolyságával nyűgözött le. Különlegesnek találtam Dokesz Túlvilág Kaszinóját, és Josh Sword Düh című írását is. Egy zsaru és rosszul járt haverjáról szól Mason Murray A leselkedő című novellája. Az Emlékboltot Eliza Beth-től egy kicsit meg is könnyeztem, igazán meghatóra sikeredett. :) Két fantasy, Early Moon Gyíkot énekelni, valamint Zágorhídi Czigány Domonkos Kikötői meséje szintén megfogott.

Végezetül pedig, szerényen elsuttogom, hogy az én novellám is helyet kapott ebben a kötetben. :) Az életből és halálból kivetett varázsló történetét olvashatjátok a Fagyott csipkében.

Szóval mindenkinek ajánlom ezt a kötetet, aki szereti a misztikumot, a varázslatot és a borzongást, mert biztosan talál több olyan történetet is benne, ami kielégíti olvasói szükségleteit. :)

-S.Melinda-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése