2017. október 8., vasárnap

Kántor Kata: Az ékszerrablók nyomában


A Nózi nyomoz sorozat első részében ékszerrablók nyomába eredünk.

Nózi, a yorkie rendőrkutya és újdonsült barátja, Elza, az arany retriever Illaberek erdőségben segítenek egy bajbajutott társuknak. Hogy ezt milyen jól teszik, az a mese későbbi fejezeteiben derül ki. 

A kötetben bepillantást nyerünk egy nyomozókutya mindennapjaiba, ahol nemcsak a bűnözőkkel, hanem - yorkie révén - az előítéletekkel is rendszeresen meg kell küzdenie. Hiszen gazdáján, Huszár őrmesteren kívül senki sem bízik a képességeiben. 
Végül Nózi is kap egy esélyt, amikor a Fő úton kirabolnak egy ékszerboltot, és végre bevetheti híres ,,szimatolási'' képességeit. A nyomozás során bepillantást nyerhetünk a nyomozók mindennapjaiba, amelyek közül talán a legérdekesebb az ujjlenyomat-vétel. Több akadály leküzdése után végül minden jóra fordul, bár ebben az is nagy szerepet játszik, hogy - mese révén - Nózi érti az emberi beszédet, így az ékszerrablókat is kihallgatja. 
Noha a történet egy része megoldódik a könyv végére, de nem minden kérdésre kapunk választ. Az például, hogy hol van Melák, remélhetőleg a következő részből kiderül.

Az eseményeket Nózi szemszögéből látjuk, ezért nagyon érdekes a szagok és illatok szerepe a mesében. A történetből az is kiderül, hogy válhat valaki bátorrá, ha a barátai megmentéséről van szó, jótett helyébe pedig tényleg jót várj. :)

A kötetben Dudás Győző fekete-fehér illusztrációit találjuk; a belső borítón lévő Nózit ábrázoló rajz szerintem telitalálat. Ezzel gondolom, Nózi is egyetért... :)

(F. Sz.)

https://moly.hu/ertekelesek/2524668

https://www.goodreads.com/review/show/2145147666




2 megjegyzés: