2017. október 4., szerda

May Szilvia: A Fásli utcai Állatkórház – Felújítás alatt (#3)


A Cerkabella Kiadó ,,A Fásli utcai Állatkórház" sorozata eddig elkerülte a figyelmem, a héten azonban a kezembe került a harmadik kötet, ami szerencsére élvezhető az előző kettő elolvasása nélkül is. A Petrók Ildi illusztrációival ellátott könyv nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is leköti.   


Az első három fejezet mondanivalójával a gyerekek rögtön tudnak azonosulni, hiszen olyan problémákról esik szó benne, mint a lúdtalp, a fogszuvasodás, vagy a napégés. Mindhárom történet végére a gondok megoldódnak, és a páciensek elégedetten távoznak.
Az utolsó fejezet a patológián játszódik, ahol galandférgek a patológusok. Gyerekkönyvben kicsit furcsa lehet ez a helyszín, de ha túl vagyunk azon, hogy a férgek mi módon jutnak be az orrszarvú tetemébe, akkor talán túl is vagyunk a legrosszabbon.  :) 
A könyv érdekessége, hogy a lapok oldalán információkat találunk az állatokról (megtudjuk például, hogy a jegesmedve bőre fekete), így a gyerekek észrevétlenül tanulnak.
Az illusztrációkat is érdemes átböngészni. Szuper ötlet, hogy az illemhely egy bokor, a tartalomjegyzék egy sorszámkiadó automata (bár az oldalszámok hibásan vannak feltüntetve), megnézhetjük Nyúl Úr mobiljának kijelzőjét, a különböző pótagyarok fajtáit, a lúdtalpalapcsomagot, illetve a szőrszámláló és szőrszálhasogatók készüléket. :) Jó megoldás egy egyoldalas képregény és egy újságcikk beszúrása a hagyományos rajzok közé.   
A könyvbe még egy társasjáték is került. Célszerűbb lett volna kivehető formában beletenni, mert így a bábuk lecsúszhatnak a lapokról.

Ajánlom a könyvet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, de aki  a hagyományos meséket kedveli, az a patológiás  fejezetet  hagyja ki, hiszen ahhoz ,,szükség lesz a helyszíni, azaz a bélszíni szemlére''. :)   

www.moly.hu/ertekelesek/2521111


(F. Sz.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése