2017. október 18., szerda

Kertész Erzsi: Panthera - a sorozat


Kertész Erzsi ,,Panthera'' című sorozatával egy izgalmas világot teremtett a 8-11 éves korosztálynak és nem utolsósorban a felnőtteknek. :)


Az első kötetben hat gyerek (az életkorukra nem sikerült rájönnöm) kalandjait követhetjük figyelemmel, akik egy hegymászó tanfolyam nem várt részeként hamarosan egy nem régen felfedezett állítólag lakatlan hegyen, a Pantherán találják magukat, akaratuk ellenére és lekicsinyítve. A teremnyi méretűre lezsugorított hegyről pedig csak akkor szabadulhatnak, ha teljesítik fogvatartóik követeléseit: feljegyzéseket és fotókat készítenek a hegyről, valamint értékesnek számító csendkavicsokat gyűjtenek. Mindezt azért, hogy ne a főgonoszoknak kelljen testi épségük kockáztatásával ezeket megszerezni.
A ,,Drágám, a kölykök összementek'' című filmhez hasonló megoldást (ebben a regényben Átméretezőnek nevezik a szerkezetet) leszámítva egy izgalmas, eredeti regényt vehetünk a kezünkbe.
A főszereplő hat gyerek (Kismukk, Helga, Gekkó, Noémi, Virág, Vince) között kezdetben nincs összetartás, de a regény végére barátokká válnak,  a személyiségük pozitív változásokon megy át, illetve összefognak azért, hogy túléljék a rájuk leselkedő veszélyeket. A főgonoszok (Dr. Meredek Johnny, Havasi Lavínia a.k.a. Lavina, Latrina, Larissza, valamint kutyája, Everest a.k.a. Nemerest) mellett pedig felbukkan egy idősebb, mulatságos páros, Rozi néni, a portás és Mihály, akik nélkül sokkal szegényebb lenne a történet.
A történet elbeszélője Kismukk, aki az események mellett nagyszerűen átadja a saját és a többiek személyiségét is (minden olvasó tud találni valakit, akivel azonosulhat :) ), illetve időről időre elejt némi információt a jövőre nézve, aminek az értelmét néhány oldallal később megfejthetjük.
Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a végén (majdnem) mindenki lejön a hegyről. Természetesen ezzel még nincs vége a kötetnek, hiszen az Átméretezőt túl sokan kezdik el használni... 


A történet folytatásában a gyerekek közül már csak három szerepel (Kismukk, Noémi és Vince), valamint Rozi néni és Mihály,  de cserébe megismerkedhetünk egy tucatnyi új szereplővel: szabotőrökkel, inspirátorokkal és őrzőkkel, akik a nem is annyira lakatlan Pantherán élnek, mit sem sejtve arról, hogy mi történt a hegyükkel.
A történet az első kötetben megismert művelődési ház helyett a Panthera általunk eddig nem látott részén játszódik, illetve néhány városi helyszínen. Mivel a regény egy ismeretlen világot is bemutat, ezért az elején jóval lassúbb a történet lendülete: több a magyarázat a világról és a lakóiról. A lassúbb tempó ellenére a regény nincs híján izgalmaknak, különösen, hogy szinte lehetetlennek tűnik a gyerekekre váró feladat végrehajtása. 
A történetben a barátságon kívül felmerül a ,,kiben bízhatunk'' kérdése, illetve az, hogy megéri-e csalással megszerezni azt, amit szeretnénk. Noha hiányzik Helga, Virág és Gekkó, mégis jó ötlet volt egy másik irányba elvinni a történetet: az új világgal és új szereplőkkel szerintem egy sokkal izgalmasabb folytatást kapunk az első kötethez képest.
A regényt olvasva pedig nemcsak a hegymászáshoz jöhet meg a kedvünk, hanem még akár ahhoz is, hogy egy hártyáslábú sakált akarjunk házikedvencnek. De ebbe csak akkor vágjunk bele, ha biztosítani tudjuk számára ,,a szokásos, langyos, esti gyógyteáját''. :)

https://moly.hu/konyvek/kertesz-erzsi-a-kuldetes/en-es-a-konyv/ferenczi-szilvia


(F. Sz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése