2016. június 12., vasárnap

Táncóra a Yukon partján - Marilyn Jensen interjú (Dakhká Khwáan Tánccsoport)


A ,,Dakhká Khwáan Tánccsoport” egy hagyománykövető csoport Kanadából, a Yukon környékéről. 2007-ben kezdték működésüket, és azóta külföldön is rendszeresen fellépnek, megmutatva elkötelezettségüket a tradicionális mesélés, táncolás, dobolás és éneklés iránt. Ezen a héten e nagyszerű csoport vezetője, Marilyn Jensen válaszolt a kérdéseinkre.

(fénykép: Allan Ogilvie)


Ön a ,,Dakhká Khwáan Tánccsoport” vezetője. Mit jelent ez az elnevezés? Miért ezt a nevet választották?
Az elnevezés azt jelenti, hogy ,,az ország belsejében élő nép”. A Teslin falujából származó néhai Dakl’aweidei vezető, Eliza Bosely adta nekünk ezt a nevet, azért, mert a csoportunk az ország belsejében élő Tlingit (észak-amerikai indián népcsoport – a szerk. megj.) körzet lakosaiból áll össze.

2007-ben alapította a csoportot, mindössze hat taggal. Hányan vannak jelenleg?
20-30 fő. És van egy ifjúsági csoportunk gyerekek számára.




(Dakhká Khwáan Dancers Tlingit March, forrás: Bill McCoy)

A tánccsoportnak vannak fiatal tagjai, és Önök is látogatnak iskolákat. A fiatal generáció mennyire érdeklődik a Tlingit hagyományok iránt?
Igen, nagyon érdeklődőek! A gyerekek nagyon szeretnek táncolni és énekelni, tanulni a kultúrájukról és a nyelvükről.

Hányszor gyakorolnak egy héten? Mi a férfiak és a nők szerepe a csoportban?
Egy héten egyszer gyakorlunk. A férfiaknak és a nőknek különböző a táncstílusuk. A férfiak hevesebbek és a harcosokat utánozzák, mélyen lehajolnak és a hátukat egyenesen tartják. Ezzel szemben a nők egyenesen állnak és méltóságteljesen táncolnak kifinomult mozgással.


(forrás: www.facebook.com/The-Dakhka-Khwaan-Dance-Group-Official-Page)

Előadnak olyan dalokat, amelyek több ezer évesek, de olyanokat is, amelyeket a csoport tagjai írnak. Miről szólnak ezek?
A dalaink leírják a történelmünket, a törzsünk történetét és azokat a dolgokat, amelyek fontosak a számunkra: a földünket, az erőforrásaink megóvását és gondozását, a szeretteinket, az emberek halálát, az ünneplést és az élet szinte minden aspektusát.

Dobokat is használnak a fellépéseiken. Miből készülnek ezek a hangszerek? Milyen motívumok vannak rajtuk?
Igen, a dobjaink jávorszarvas-, rénszarvas- és szarvasbőrből készülnek, a törzs címere díszíti őket.


(fénykép: Allan Ogilvie)


Hogy készülnek a ruháik?
Varrással, gyöngyökkel, szövéssel, bőrfestéssel. A hagyományos ruháinkat ,,regalia”-nak nevezzük.

Csoportjuk fellépett a 2010-es vancouveri téli olimpián. Hogy készülnek fel egy ilyen előadásra?
Hónapokon át gyakoroltunk és próbáltunk a Yukon környékéről származó indián előadóművészek egész csoportjával.


(Chilkoot Entrance Song, forrás: Sagafish Media, vimeo.com)

2015-ben még egy divatbemutatón is felléptek egy DJ közreműködésével. Hogy jött ez a felkérés? Mennyiben különbözött a megszokott fellépéseiktől?
Sokkal modernebb volt, mint a megszokott, tradicionális táncaink. A lányom modell volt a divatbemutatón, ahol szerettek volna egy vidám részt, így a választásunk a ,,Holló büszke járása” (the Raven's Strut) c. darabra esett, amit DJ Dash közreműködésével készítettünk el.  

A csoport megkapta a kanadai ,,Nemzeti Kulturális Turisztikai Díjat”. Mit jelent ez Önöknek, miután évek óta azon dolgoznak, hogy megőrizzék és megosszák a Tlingit tradiciókat?
Nagy megtiszteltetés volt megkapni a ,,Nemzeti Őslakosok Turisztikai Díját”, és ez tényleg a munkánk elismerése volt: azért dolgozunk, hogy a legjobbak legyünk, hogy hitelesen és professzionálisan táncoljunk.


(fénykép: Allan Ogilvie)

Megalapították a ,,Dakhká Khwáan Hagyományőrző Táncosok Díját”, amit mindig egy végzős diák kap. Miért gondolták úgy, hogy fontos a diákok támogatása? Milyen segítséget nyújtanak nekik?
Ez egy ösztöndíj, és azokat a fiatalokat szeretnénk segíteni, akik elkötelezettek a tradicionális táncok iránt.

Hol lehet Önöket legközelebb látni?
Új dalokat és új táncokat gyakorlunk, a kultúránkról és a protokollokról tanulunk. Tovább folytatjuk a táncot, mert ez az, ami meggyógyítja a szívünket és a lelkünket. Ez az, ami boldoggá tesz minket!

(Follow Us Home, forrás: GBP Creative, vimeo.com)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése