2016. november 28., hétfő

Amikor nem a legyeknek van ura - A torony könyvajánló


William Golding nem csak a gyerekek sötét oldaláról tud remek regényt írni, hanem egyházi méltóságokról is, ez biztos. 😃 A torony rövid, de annál erőteljesebb történet a hatalomról, az önzőségről – és betegségről.


„Nem sötét éj, de naptalan nappal telepedett rá a templomra, reménytelenségében istengyalázó.”

A főszereplő Jocelin, Stilbury dékánja, aki egy látomás hatására akarja felépíttetni a tornyot. A helyzet azonban nem egyszerű, és hiába próbálják többen is lebeszélni róla, senkire sem hallgat. Egyikük a kőműves Roger, akinek nagy szerepe van a történetben. Említésre méltó mellékszereplő még Goody Pangall, akit férje nem tud teherbe ejteni.

 A regény első oldalain nehezen rágtam át magam. Nem azért, mert nem volt elég érdekes, hanem mert nagyon csapongónak éreztem a nyelvezetét. Ehhez könnyű volt hozzászokni, főleg miután egyértelművé vált, hogy nagyon is illik az előadásmód a történethez. 😃 Azt viszont végig zavarónak éreztem, hogy sokszor a párbeszédeknél nem volt egyérelmű, ki beszél éppen.

A történet ellenben remekül összerakott. Jocelin és a torony szoros kölcsönhatásban van egymással: míg utóbbi bizonytalan lábain egyre magasabbra tör, addig a dékán egyre mélyebbre zuhan elméjében, és háta is meggörnyed a kövek súlya alatt. Nehéz eldöntenem, hogy Jocelin becsvágyó vagy csak hitében teljesen elvakult (esetleg elmebeteg) volt-e. Mindenesetre a végén mégis szánalommal gondoltam rá, és pár napig még morfondíroztam a sorsán.

Nincs azonban egyedül a bűnben. Némely szereplő kipipálhat párat a „Tízparancsolat, melyek ellen vétettem” listáján, és még a csak említés szintjén felbukkanó munkások többsége is bűnöző.

Eleinte nehezen ment az olvasása, végül mégis kíváncsi lettem a torony, Jocelin és a többiek sorsára. Remek regény, ajánlom mindenkinek, aki szeret emberi sorsokról olvasni. 😊

Gondolatok a fiókból:

sagradafamilia.org
Talán mert a könyv borítója rá emlékeztet, de a regényről minduntalan a Antoni Gudí Sagrada Familiaja jutott az eszembe. Azt hiszem, nincs olyan, aki ne hallott volna már Spanyolország eme híres bazilikájáról, aminek építése 1883-ban kezdődött, és várhatóan 2026-ra készül majd el.
Mint ahogy Stilbury tornyának, a Sagrada Familianak sem örült mindenki, hiába ma ez az ország leglátogatottabb temploma.  Például 1950-ben még aláírást is gyűjtöttek, hogy leállítsák az építkezést (még olyan híres építészek, mint Le Corbusier is aláírta). Az építkezést ez nem, viszont a spanyol polgárháború hátráltatta, melyben a makettek és a tervrészletek is károsodtak.
Maga Gaudít is a bazilika kriptájába temették, miután 1926-ban elütötte egy villamos és belehalt a sérüléseibe.

-S.Melinda-

forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése