2016. november 5., szombat

Egy kézműves manufaktúra Budapesten - interjú Boldizsár Károllyal, a Bomo Art tulajdonosával


2000 óta várja a Bomo Art kézműves manufaktúra a papír szerelmeseit. A cég tulajdonosával, Boldizsár Károllyal beszélgettünk.

 


2000-ben nyitottátok meg üzleteteket a Régiposta utcában, Budapesten, de ez az egész egy velencei kirándulással kezdődött. Mi az, ami annyira megfogott a városban, hogy végül megszületett a Bomo Art, és mára már egy nemzetközileg is elismert cég vált belőle?
Hát, ezt nehéz majdnem – sőt – 20 év után megmondani... Tetszett a patinája a városnak, tetszett, hogy gondozzák a hagyományokat, tetszettek a kis boltocskák, ahol jó törzsvásárlónak lenni.

Miért Bomo Art lett a cég neve?
A vezetéknevem Boldizsár, a Mo pedig a Magyarország. Ami nem igaz, de a Mo nem jó emlék, úgyhogy nem mesélem el. :)

Milyen buktatókkal kellett szembenéznetek az elmúlt években?
Sok buktató volt, de igaziból én nem kudarcnak éltem meg őket. Én furán állok a dolgokhoz. Semmiképp nem veszem számításba, hogy nem fog sikerülni. Ezért mindig sikerülnek a dolgok (azért az túlzás, hogy mindig...). De persze volt és van olyan, ami nem sikerül. Soha nem akkora volumenűek, hogy ne lehessen javítani, újrakezdeni. Soha nem kockáztatok mindent.

Kikből áll a Bomo Art csapata?
Hatan dolgozunk a műhelyben – Zoli, Móni, Aranka, Andrea, Tamás és én, valamint a webshopos és viszonteladói kapcsolattartó kolléganők, Zsófi és Györgyi. A két boltban négyen dolgoznak eladóként: Timi, Fruzsi, Ági, Eszter, az irodában Judit, az üzletvezető és Nóra, az accountos, külföldi viszonteladói kapcsolattartó.
És természetesen a grafikusok, akikkel együtt dolgozom: Hollósi Éva, aki a kézi rajzokat, grafikákat készíti, és Palásti Kovács András, aki a számítógépes grafikákat – weboldaldesign, promóanyagok stb.

Többféle terméket készítetek. Mennyire követitek nyomon a vásárlói igényeket? Volt már olyan termék, amit kivontatok a forgalomból vagy az igények miatt kezdtétek el a gyártását?
Persze, van ilyen, van olyan, ami bent van a nagykeres listában, van, amit csak a boltokban kapni, van olyan, amit a webshopban sem. Vannak minták, amik nem jöttek be, azokat szép lassan megszüntetjük.


Mennyi idő megtervezni egy teljesen új terméket?
Ez változó. De körülbelül 1-7 hónap.

Honnan szerzitek be az alapanyagokat? Mennyi időbe került, mire megtaláltátok a nektek megfelelő minőséget?
Tizenéveket mondhatok, mire megtaláltam a megfelelő anyagokat a megfelelő helyekről. Vannak magyar nagykerek, kiskerek, ahonnan az alapanyagok jönnek, ezenkívül Olaszországból, Svédországból, Csehországból, Spanyolországból.

A papírokon különböző motívumok köszönnek vissza. Hogy zajlik ezeknek a tervezése? Milyen gyakran álltok elő új mintákkal?
Kitalálom a témát, anyagot gyűjtök hozzá, és Hollósi Évával, a grafikussal nagyon pontosan igyekszem láttatni, én hogy képzelem el. Aprólékosan átbeszéljük, az egyes minták hova kerüljenek – van, amit nem sikerül megbeszélni, de Éva elég rutinos, úgyhogy nem jön zavarba :). Utána pedig megrajzolja, maga is hozzáadva a 100%-ot. Évente 2-4 új design jön ki.

Kedvenc városod New York. Vannak New York-i grafikáitok a Bomo Art termékeken?
Igen, a Flatiron Building az utazásos papírunkon


Minden hónapban új háttérképet lehet letölteni a honlapotokról. Mi alapján választotok mintát ezekhez?
Random. :) Ami épp az évszakhoz passzol. Nincs túl nehéz dolgunk, mindig találunk aktualitást és tudunk asszociálni az egyes mintákat illetően.

Részt vesztek különböző világkiállításokon, sőt, a termékeitek már külföldön is megvásárolhatók. Mennyiben más a külföldi és a magyar piac?
Hát... Sokkal több olyan bolt van, például Londonban, ahova bepasszol a Bomo, mint egész Magyarországon. De ez egyáltalán nem baj.

Egyedi kívánságokat is teljesítetek. Volt már, ami kifogott rajtatok? Mi volt a legemlékezetesebb egyéni kérés?
Csak olyan rendelést vállalunk, amit el tudunk készíteni. Volt, hogy az angol királynő 80. szülinapjára köttettek be velünk egy családi címeres könyvet. Azt hiszem, ez volt a legemlékezetesebb.

Hogy készül a praxinoszkóp és a kaleidoszkóp ?
Hát, ez bonyolult dolog. Egy asztalossal és egy üvegessel dolgozom együtt, ők készítik a fa-, illetve tükör alapanyagokat, és a műhelyben én állítom össze. 12 db tükör kell hozzá, 12 db kép, szegmensekre bontva és kész is. :) Ez a praxinoscope. A kaleidoszkóp is hasonló elven működik, ami a tükröket illeti. 3 db tükör kell hozzá és egy cső.


Blogotok is van. Miről olvashatnak ott az odalátogatók?
Nem mindig az aktualitások vannak fent, de igyekszünk azért update tartani. Utazásokról, új termékekről, kiállításokról.

Szeretnétek egy telefonos applikációt is. Ezzel hogy haladtok?
Sehogy. :) Sajnos erre egyelőre nem jut idő, de ami késik, nem múlik!

Mit szeretsz a legjobban ebben a munkában?
Az alkotást, azt, hogy mindig újabb és újabb termékeken lehet gondolkodni, és hogy azok létre is tudnak jönni, hogy mindig csiszolódnak a dolgok. A kollégáimat, hogy velük is összecsiszolódunk, hogy olyanok vagyunk, mint egy kis család. Meg hogy látom az emberek reakcióit, és hogy ezek 99%-ban pozitívak.


A képek a Bomo Art oldaláról származnak.

1 megjegyzés: