2016. november 8., kedd

Színtelen színek könyvajánló


Hogy éppen miért kezd el érdekelni egy regény, változó, de ha valami különlegeset és szokatlant sejtek a történetben, szívesen vetem rá magam. :) Körmöndy Tímea kisregénye mesés környezetben játszódik, ám felnőtteknek szól, ezért kíváncsi voltam, miként mutat együtt ez a párosítás.


A történet röviden: A darazsak elfoglalták a méhek birodalmát. Pempő hercegé a feladat, hogy eljusson a fabulák (az elfeledett, színüket vesztett mesehősök) földjére, és rávegye a darázspókokat, hogy segítsenek rajtuk. A herceg küzdelmeit követhetjük nyomon a történetben.

A regény a leigázott birodalma felett kesergő Miranda hercegnő szenvedéseivel kezdődik. Úgy vélem, ez megfelelő jelent volt a kezdéshez. A történetben vannak szép, mesés elemek (a légtenger a kedvencem :)), kellemes hangulatú mondatok.

Azonban úgy vélem, hogy ezen a történeten még nagyon sokat kellett volna dolgozni. A karakterek – főleg az elején – személyisége nem egységes, és gyakran volt az az érzésem, mintha egy pocsék színészekkel eljátszott előadást néznék. Az információadagolással is problémák vannak, és egy-két logikai baki is előfordul. Ezen kívül a regény hemzseg a vesszőhibáktól, elírásoktól, helyesírási hibáktól.

Bár elvileg felnőtteknek szól a történet, mégsem lett belőle „felnőtt mese”. Akadnak olyan elemek, amik inkább gyerekeknek lennének izgalmasak (vagy nekik sem): ilyen például Bóra kapitány saját költésű dala, ami indokolatlanul sokszor fordul elő teljes terjedelmében a regényben. Ezen kívül nincs igazi izgalom, ha felmerül egy probléma, az gyorsan megoldódik (általában nem kell más, csak egy kis pityergés…).

(http://www.clipartpanda.com)


A didaktikusság nagyon erőteljesen jelen van, amit gyerekeknek szóló mesékben sem szeretnek, egy felnőttnek pedig különösen zavaró. Ebben a történetben nem kell levonnunk a tanulságot, elgondolkodni a mondanivalón: minden egyes ilyen jelenetnél az írónő leírja nekünk.

A regényben vannak olyan elemek, amik arról árulkodnak, az írónőnek megvan a fantáziája egy jó meséhez, de a megvalósításban akadtak problémák, és bizony volt egy pont, amikor azon gondolkodtam, inkább nem folytatom tovább az olvasást. Nem bántam meg, hogy tovább haladtam, de nem került fel a „Többször is elolvasandó” listámra.

Gondolatok a fiókból:
A mesék régóta nyújtanak szórakozást minden korosztálynak, ezért most rendhagyó módon egy tanulsásog tibeti mesét osztok meg veletek.

A telhetetlen kismajom[1]

(www.vtibet.com)
Egyszer egy kismajom kimerészkedett az erdőből, és meglátogatta az árpaföldet. Jó sok árpát szedett magának, az ölében volt már vagy két kéve, amikor egyszer csak meglátta, hogy a közelben barackfák állnak, s az ágaikon hatalmas gyümölcsök piroslanak, sárgállanak. Gyorsan ledobta a kévéket, és szedett magának egy ölnyi barackot.
Amikor ezzel megvolt, észrevette, hogy a közelben egy dinnyeföld van, ahol hatalmas dinnyék zöldellnek. Gyorsan ledobta a barackokat, és szerzett magának egy jókora dinnyét.
Amikor ezzel is megvolt, hirtelen egy nyúl szaladt keresztül a mezőn. A kismajom elhatározta, hogy elfogja a fülest. Gyorsan eldobta a dinnyét, és a nyúl után futott.
A nyúl beszaladt a fák közé és eltűnt. A kismajom úgy tért vissza az erdőbe, ahogy elindult: üres kézzel.



-S.Melinda-



[1] Szántai Zsolt (szerk.): A hóoroszlán meséi, Bp., Sudhana Könyvkiadó, 2010, 95.o.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése