2016. április 9., szombat

Kérdeztünk: Kae Westa


Kae Westa a "Karvalyszárnyon" bemutatóján dedikál
Kae Westa írónővel készítettük el első interjúnkat, és az egyéves évfordulónkra megérkezett a folytatás. Karvalyszárnyon, szerkesztői munka, Könyvfesztivál és egyéb érdekességek következnek. :) 

Idén szerkesztő lettél a Delta Vision kiadónál. Milyen érzés a másik oldalról is megtapasztalni egy regény szerkesztését?

Nos, megesett már, hogy annyira belefeledkeztem egy regény szerkesztésébe, hogy este tizenegykor néztem fel belőle. Nagyon élvezem, abszolút profitálok belőle íróként is, és nem esik nehezemre, hogy szívem-lelkem beletegyem. A legjobb érzés mindig az, amikor pozitívak a szerző visszajelzései, és amikor mindvégig érződik, hogy közös célért dolgozunk.

Két kisgyermeked van. Mennyire nehéz vagy könnyű mellettük az írás? :)

Amióta a kisebb is óvodás lett, lényegesen könnyebb. Legalábbis elméletben, gyakorlatilag azóta többet vagyunk betegek, mint egészségesek, de azért akad egy-egy nap, amikor a munka mellett a saját történeteimre is jut idő.

Blogod és írói Facebook oldalad is van, ahol aktívan posztolgatsz. Fontosnak tartod a kapcsolatot az olvasóiddal?

Igen, a kapcsolattartás mindig is fontos volt. Amatőr közegből jövök, ahol megszoktam, hogy beszélünk egymás írásáról. Nyitott vagyok a véleményekre, az pedig mindig különösen jó érzés, ha valakiből érzéseket váltanak ki a szereplőim, pláne, ha hasonlóakat, mint belőlem.

Tavaly a Magyar Könyvek Viadalán megnyerted „Az év elsőkönyves debütálása” kategóriát. Idén is jelölt vagy, ezúttal „Az év szórakoztató könyve” kategóriában. Mit jelent számodra ez az elismerés?

Hű, erre nagyon nehéz nem közhellyel válaszolni! :) Már a tavalyi, elsőkönyves mezőny is erős volt, a mostani pedig halmozottan az, nálam jóval ismertebb, gyakorlottabb, több kötetes kollégákkal. Praktikusan nézve már az is nyereség, ha az ő olvasóik látják a nevemet a kedvencüké mellett, no és persze tök jó velük úgymond egy ligában szerepelni. Örülök annak is, hogy már a második évben kerül elő a nevem, kicsit igazolja számomra azt, hogy az első jelölés sem volt véletlen.

Az írónő és Chris Bay (Freedom Call) :)
,,A démon és a papnő” c. regényed egykötetes volt, míg legújabb regényednek, a ,,Karvalyszárnyonnak” folytatása várható. Mennyiben más többkötetes regényt írni?

Azon kívül, hogy néha elátkozom magam, amiért nem zártam le egy regényen belül a cselekményt? :D Más. Nehezebb. Több mindenre kell figyelni. De megbirkózunk egymással, szóval biztosan lesz folytatás, csak ne kelljen most megmondanom, mikor. :)

,,A démon és a papnővel” kapcsolatban megkérdeztük, kivel találkoznál legszívesebben a történetből. Mi a helyzet a „Karvalyszárnyonnal”? :)

Leszögezném, hogy a szívem teljes hevével a kapitányomé vagyok, erre a kérdésre mégis azt kell válaszolnom, hogy Zurvan Delangával. Valami azt súgja, iszonyú jól megértenénk egymást már az első perctől fogva, és tutira elvinném moziba, megnézetném vele a Deadpoolt. Tudná értékelni.

Ki a legkomplexebb szereplő a ,,Karvalyszárnyon” c. regényben? Kinek az életre keltésével töltötted el a legtöbb időt?

Ez viszont egész biztos, hogy nem szegény Zurvan, akit még a leglelkesebb kedvelői is "egyszerű, de nagyszerű" férfiúként szoktak aposztrofálni. :D Azt hiszem, a két kérdésre két külön válasz dukál. A legkomplexebb drága kapitányom, Shastor lesz, viszont neki szinte az első megszólalásától kezdve egyértelmű volt a hangja. Calinával, a női főszereplővel viszont többet bajlódtam, mint bárki mással, mire végre hajlandó volt megmutatni az igazi egyéniségét.

A regényben az emberek a sorsban hisznek (vagy nem). Honnan jött a sorshívőség ötlete?

Egy totális apróságból. Zsoldosaim a legritkább esetben cizellált modorú úriemberek, viszont nem akartam minden második mondatot b*szd megekkel és f*szomokkal telerakni. Így született meg először Shastor szájából, csak a jó hangzása miatt a "mi a sorsot kezdjek veled", és később ez nőtte ki magát egy erősen halódófélben lévő vallássá.

A főszereplő, a 18 éves Calina nagy dilemmája a regényben, hogy nem akar embert ölni, még akkor sem, amikor őt támadják meg. Mennyire volt fontos a számodra, hogy a főhősnek egy ,,lelkiismereti” kérdéssel is meg kelljen küzdenie?

Ezen nem is gondolkodtam. Kezdettől egyértelmű volt, hogy a leányzónak gondjai vannak a vérontással. Van egy kimaradt jelenet, ahol kipróbálták, hogyan lő íjjal, ott Shastor alaposan le is szedte a fejét, amiért még csak célozni sem volt hajlandó emberre.

Az első adag "Karvalyszárnyon" a boltban
A regényben nagy szerepet játszanak a különböző zsoldoscsapatok, amelyek más-más megbecsülésnek örvendenek. Milyen szempontok alapján építetted fel ezeket a csoportokat?

Voltak általános elképzeléseim, amik mindegyikre érvényesek, és azt is tudtam, hogy Shastor egy nagyon szilárd erkölcsű, gerinces ember, tehát őrá vonatkozni fognak bizonyos kivételek is. Emellett nagyon szerettem a különböző csapatok és kapitányaik közötti kapcsolati dinamikát építeni.

Honnan jött a köpködő ötlete és maga az elnevezés?

A történelemből, tényleg hívták így is az emberpiacot, ahova munkát keresni mentek a delikvensek. Magamban vigyorogtam is írás közben, hogy Shastor gyakorlatilag a korabeli munkaügyi központban kezdi a nyomozást a városban történtek ügyében.

Reynir, a Karvalyok felcsere gyógynövényeket használ a gyógyításoknál. Utána néztél a gyógynövények hatásainak, vagy Te találtál ki gyógymódokat?

Részben igen, de egyik-másik növény, például a mucsolán a saját találmányom.

Jól sejtjük, hogy Reynir társaságát még egy ideig ,,élvezni” fogjuk?  :)

Végig fogják pofozni a folytatáson a drágát mindenféle régi, kedves ismerősei. ;)

A borító Nagy Gergely munkája (amely a valóságban sokkal jobban néz ki, mint a képernyőn J ). Mi volt a koncepció?

Erről érdemesebb őt megkérdezni, én csak a kész borítófestménnyel találkoztam, bár az előzetes elképzeléseimet (rövid hajú főszereplő, zöld tűz, stb.) természetesen figyelembe vették. A blogomban olvasható egy beszélgetés Gergellyel, abból sok minden kiderül a keletkezés körülményeiről.

Elárulsz valamit a folytatásról? Tudod már, hogy mi lesz a következő kötet címe?

A címével pont bajlódom, volt egy jó kis ötletem, de a sztori fogta magát, és elkanyarodott tőle. Már most jelezném, hogy ezért leginkább Nohanioni Trystert, a Senkiföldje haramiahercegét terheli a felelősség, aki egy random névnek indult, és kulcsszereplővé nőtte ki magát. De találkozni fogunk a híres-neves Svarioni Yondicannal is, a két nézőpontkarakter pedig ezúttal Zurvan és Halwena lesz. Nagyon megszerettük egymást a mágushölggyel, már most közelebb áll hozzám, mint Calina.

Svarioni Halwena - Rusvai Mónika alkotása
Fantasy regényeket írsz, de vajon azokat is olvasod szívesen? Az utóbbi időben melyik könyv volt rád a legnagyobb hatással?

Itt két címet muszáj megemlítenem. Az egyik Astrid Lindgren Oroszlánszívű testvérek című zseniális alkotása, amit óvodás-kisiskolás korom óta legalább ötvenszer olvastam, sok ponton kívülről tudom a szövegét, és nemrégiben fejeztem be a felolvasását a nagyfiamnak. A végére már nem is próbáltam küzdeni a könnyeim ellen. A másik A varázslók Lev Grossmantól. A sorozatot is nézem, nagyon érdekes figyelni az eltéréseket. Egyebekben olvasok a krimitől a szépirodalomig szinte bármit, noha az is igaz, hogy mostanában kevesebb időm jut rá.

Áprilisban ismét Könyvfesztivál lesz Budapesten. Mivel készülsz az oda látogatóknak?

Megint azt a tollamat viszem, amit a Karvalyszárnyon bemutatóján úgy megcsodált mindenki. ;) Egyéb tervek még kialakulóban, bár a tavalyi évvel ellentétben idén biztosan nem fogok sütit sütni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése