2016. április 22., péntek

Olvastunk: Mr. Sebastian és a Fekete Mágus

Számomra a világ legzseniálisabb filmje a Tim Burton által rendezett „Nagy hal”, ami Daniel Wallace azonos című regényéből készült. Most pedig az író egy másik nagyszerű alkotásáról, a „Mr. Sebastian és a Fekete Mágusról” lesz szó.

A történetet néhány szóban össze tudom foglalni úgy, hogy „Henry Walker, a bűvész élete”. Bár nyilván nem csak erről van szó. :) Henry egész lényét, életét és halálát áthatotta a belőle származó varázslat. Küzdelme a gonosszal minden pillanatában jelen volt.

A hófehér bőrű Mr. Sebastian (ez csak az egyik neve a sok közül) egy szálloda 702-es szobájában lakott. Henry kisfiúként itt találkozott vele először, hogy aztán sokáig minden szabad percét itt töltse, letegye a mágusesküt és bűvész trükköket sajátítson el. Gyorsan tanult, szerette is csinálni – de Mr. Sebastian elrabolta Hannah-t, a húgát, és ő hamarosan fekete mágussá vált.

Henry élete az „eltűnésekről” szólt, nem mindig csak átvitt értelemben (és nem kizárólag a mutatványokra gondolok :)). Meghalt az anyja, a gazdasági válság elvitte a vagyonukat, végül Hannah is eltűnt Mr. Sebastiannal együtt, és később még az apja is. Aztán a képessége is – végül pedig ő maga.

Azt hiszem, valóban Henry Walker lehetett a világ legnagyobb mágusa a történetben. Még saját magát is sikerült becsapnia – legalábbis valószínűleg, ugyanis a történések pontosan olyanok, mint egy bűvész előadása: sosem tudhatjuk, mi a trükk és mi a valóság.
Az életét barátai, a Jeremiah Mosgrove Kínai Cirkuszának tagjai mesélik el nekünk. Mindegyikük állítja, hogy ő ismerte legjobban Henryt, és olyan dolgokat mondott el neki, amit másnak biztosan nem.
Ezek miatt folyton kételkedtem, vajon mi lehet igaz a mesékből, és még a bizonyítékok sem győztek meg teljesen. De fordítva is igaz lett: a hazugságokról nem tudtam, elhiggyem-e, hogy azok.


Henry élete tragédiákkal teletűzdelt, de sokszor elgondolkodtam, vajon csakugyan annyira szomorú sors jutott neki, vagy ez is csak a „mutatvány” része. Ahogy egy nyomozó említi a történetben, olyan ember ő, akinek annyira rossz az élete, hogy mi csak örülhetünk, amiért jobban jártunk. Mégis, Henry olyan képességet kapott, amiről mások csak álmodozhatnak, és volt egy célja, amit élete végéig követhetett.

Akinek tetszett a „Nagy hal” c. film ( bár a könyv magyarul nem jelent meg), szereti a mágikus realista alkotásokat, annak mindenképpen ajánlom a „Mr. Sebastian és a Fekete Mágust”. Elolvashatjátok a világ leghosszabb bűvész előadását. ;)

Az ajánlót most egy idézettel zárom:

„Az ember egykori énje talán nem azonos a mostanival, de nem feledkezhetünk meg róla csak úgy.”


-S.Melinda-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése