2016. április 18., hétfő

Kérdeztünk: LegendLand

A LegendLand porcelánbabái mesés világot varázsolnak körénk: tündérek, elfek, koboldok, manók és boszorkányok képezik termékeiket. Ezekről a csodálatos babákról kérdeztük a készítőket. 

Porcelán és BJD (Ball Jointed Doll) babákkal foglalkoztok. Hogyan történik ezek elkészítése?
Egyedi elképzelés és szakrajz alapján készül el az ősmodell, melyről gipszminta segítségével születnek meg a babák. A porcelánbaba készítés aprólékos és precíz munkát igényel, ezért a kemencében óvatosan égetjük. Dekorfestés után a szemek is és a babák is újra kemencébe kerülnek. Ezt követően lehet “összeszerelni” a testet, melyhez szilikont, gumikat, karabinereket és bőrt használunk – így a baba mozgatható lesz. A babák ruhája a legváltozatosabb anyagok (csipke, taft, selyem, bőr stb.) kombinálásával válik különlegessé. Zsűrizés után “fotózkodni megy”, hogy bemutatkozhasson online a nagyközönségnek.
  
Hogyan tervezitek meg a babákat? Mi ihlet meg titeket?
Általában több az ötlet, mint a kivitelezésre jutó idő. Jellemzően az egyik ötlet szüli a másikat: pl. a baba fotózása közben inspiráló egy jó beállítás, egy szép anyag többféle hangulatot felidézve újabb ruhafazonokhoz vezet.

Minden művetek egyedi, hiszen kézzel készülnek. Mennyi idő, amíg a tervrajzból egy felöltöztetett, kész baba lesz?
Egy tervrajztól a prototípusig akár hónapok is eltelhetnek, mivel párhuzamosan folyik a munka egyszerre több modellen. Gyakran feltett kérdés, mennyi idő alatt készül el egy baba: sem a tervezési sem a módosítási időket nem lehet stopperrel mérni…

Minden egyes alkotásnak saját nevet adtok. Mi alapján nevezitek el őket?
Mire elkészül egy új baba, annak hangulata, személyisége sugallja a hozzá illő nevet.

Honnan jött a „LegendLand” elnevezés?
 A saját fantáziavilágunkhoz illő, azt tükröző nevet kerestünk.



Miért pont a mesebeli lények (tündérek, boszorkányok, manók) mellett köteleződtetek el?
A mesebeli lények közül szívünknek legkedvesebb tagjait választottuk, minden különösebb gondolkodás nélkül, szinte maguktól születtek meg.

A babáitok inkább felnőtt gyűjtőknek, semmint gyerekeknek készülnek. Ti is gyűjtötök babákat, esetleg valami mást? 
Amit gyűjtünk, azok az alapanyagok. Babáinkból nem csináltunk múzeumot: hadd legyen csak a prototípus is azé, akinek ez nagy örömet okoz.

Kiknek ajánljátok a műveiteket?
Mindazoknak, akikben él még a mese és tudják, mekkora szükség van erre.

Megrendelésre is készítetek babákat. Ilyen esetekben általában milyen alkotásokat kérnek tőletek a vásárlók? Mi volt eddig a legfurcsább kérés?
Leggyakrabban a már elkelt babák közül szeretnének újabbat készíttetni (jó esetben hasonló készülhet), vagy más ruhában, egyedileg öltöztetve rendelik meg a jelenleg kapható babákat. A legfurcsább kérés: egy másik babakészítő a neki tetsző babát pucéran kérte, hozzá mellékelve a ruhák szabásmintáját is.  


Kik voltak nagy hatással rátok? Van-e olyan művész, akinek nagyra becsülitek a munkásságát? 
Többen is hatást gyakoroltak ránk: Dürer hihetetlen precizitásával, El Greco szenvedélyével, Tolkien pedig a mesevilágával.

A babakészítésen kívül más művészeti ágban is kipróbáltátok magatokat?
Ez a fajta babakészítés eleve több szakmát ötvöz: grafika (logó, webdesign, tervrajzok), szobrászat, porcelán festés, jelmeztervezés, szabászat és varrás, parókakészítés, fotózás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése