2016. március 25., péntek

Kérdeztünk: Limara

Magyarkonyhaonline.hu
Egyike vagy Magyarország egyik legismeretebb gasztrobloggereinek. Jelenleg több, mint 62 ezer követőd van. Gondoltad volna, hogy ilyen sikeres lesz a blogod?
Nem, álmomban sem reméltem, őszintén szólva nap, mint nap meglep még most is, csak kapkodom a fejem.
Van a facebookon egy csoportom is, Akik szeretnek kenyeret sütni néven, ennek már 23 ezer fölött van a létszáma, nagyon aktív, nagyon inspiráló csoport.

Az elmúlt években három könyved is megjelent. A ,,Limara péksége. Házi pékek alapkönyve” egy útmutató azoknak, akik otthon szeretnének kenyeret, péksüteményt sütni. Honnan jött a kötet ötlete?
A könyvet először a blog követői kezdték emlegetni, sokan írtak, hogy szívesen vennék nyomtatott formában is a recepteket. Eleinte ódzkodtam tőle, nem éreztem úgy, hogy megérett a blog (és én) egy könyvhöz. Aztán megkeresett a Csipet Kiadó és annyira lelkesek voltak, tele ötlettel, elképzeléssel, ami nagyon hasonlított az én elképzelésemhez, úgyhogy nem lehetett nekik nemet mondani.

A ,,Fonom. Finom” c. könyvedben variációkat mutatsz be a dagasztott tészta különböző felhasználási módjairól. A receptek elkészítését fázisfotók és tippek is segítik. Mit ajánlanál a kezdőknek: melyik recepttel kezdjék a sütést?
Gyakorlatilag bármelyikkel, ezek alapreceptek, kezdők is bátran nekifoghatnak.



Mennyire számítanak a visszajelzések, amelyeket a könyvek vagy az internetes oldalad olvasóitól kapsz?
Nagyon, hiszen a pozitív visszajelzések adják az erőt a folytatáshoz, inspirálnak, új ötletekre sarkalnak, a kedvesen megfogalmazott kritikák pedig arra ösztönöznek, hogy még jobban, még több odafigyeléssel készítsem a recepteket, írjam a blogot.

A ,,Limara a nagyvilágban. 72 recepttel a Föld körül” c. könyvedben 29 ország kenyér- és kelt tészta receptjeiből állítottál össze egy válogatást. Milyen szempontok szerint állítottátok össze a könyvet. Melyik nemzet konyhája a kedvenced?
Nagyon sok receptet gyűjtünk, azután a próbasütéseken dőlt el, hogy melyik maradjon és melyiket engedjük el. Igyekeztünk olyan recepteket beválogatni, amik a magyar ízléshez közel állnak.
Nehezen tudnék választani, mindet nagyon szeretem, de ha muszáj egyet mondanom, akkor talán a török recepteket választanám.

Mindhárom kötetre jellemző, hogy csodálatos fotók egészítik ki a recepteket. Mennyi beleszólásod volt a fényképek kiválasztásába és a stylingba?
konyvszerelem.hu
A kiadó profi szakemberekkel dolgozik együtt. Közösen beszéltük meg a stílust, azt nem is lehet mondani, hogy vitattuk, mert nagyon egyetértettünk. A többit a fotósra és a stylistra hagytuk. Esténként átnéztük az elkészült képeket, megbeszéltük a másnapi recepteket, nagyon nagy összhangban volt a csapat.

Melyek a kedvenc fűszereid, amelyeket főzéshez és sütéshez használsz? Honnan szerzed be őket? A szárított vagy a zöldfűszereket részesíted előnyben?
Rajongok a zöldfűszerekért, nincs sajnos veteményes kertem, de fűszernövényből 15-20 fajta mindig illatozik nyáron. Van vagy 8 féle mentám, 3-4 féle kakukkfüvem, csodás rozmaringbokrom, oregáno, majoranna, zsálya, snidling, tárkony, korianderzöld, babérlevél, lestyán, stb.. mindet nagyon szeretem.

A visszajelzések alapján melyek a legkedveltebb receptjeid?
Szerencsére sok van, de azt hiszem a jól bevált fehérkenyér (az olvasók JBFK-nak kezdték becézni) a legkedveltebb, valamint a hamburgerzsemle, a húsvéti kalács és az utóbbi időben egyre népszerűbbek a természetes kovásszal készült kenyérreceptek is.

Az oldaladnak már applikációja is van, amelyben akár le is lehet menteni a recepteket offline használathoz. Honnan jött az app ötlete?
Diplomamunka volt. Egy programozó fiatalember keresett meg, hogy az én blogomból szeretné készíteni a diplomamunkáját. Most készíti az új változatot a mestervizsgához.

Te melyik gasztroblog oldalt böngészed új receptekért?
Régebben, amikor elkezdtem blogot írni nagyon sok gasztro oldalt olvastam, ma már sajnos nem nagyon van időm nap mint nap követni őket. Recepteket a kereső segítségével keresek.



Szerinted milyen a jó sütő? Sütöttél már kemencében?
Nekem pár éve álomsütőm van, egyszerűen imádom. Pillanatok alatt felmelegszik,energia takarékos, tud negyvenvalahány programot (mondjuk, ezeket ritkán használom) és ami a legfontosabb, tud gőzös sütést is, ami a kenyérsütéshez hatalmas előnyt jelent. a hagyományos sütőkhöz képest.

Most milyen recepteken dolgozol? Várható új könyved az idén?

Nem, az idén biztosan nem lesz új könyv, most inkább a blogra koncentrálok. 

konyvszerelem.hu

2 megjegyzés:

  1. Amikor csak "úgy" olvashatnékom van, kedvenceim a "Limara" könyvek! Az utóbbi időben kaptam nagyobb kedvet a sütéshez, és sok hasznos, praktikus dolgot tudok meg belőlük.

    VálaszTörlés
  2. Nekünk is nagyon tetszenek Limara receptjei. Már próbáltuk többek között a mézeskalácsot:

    http://www.limarapeksege.hu/2008/11/adventi-koszor-mzeskalcsbl.html

    Legközelebb pedig ezt a francia kenyeret szeretnénk megsütni:

    http://www.limarapeksege.hu/2015/04/francia-kenyer-francia-film.html

    VálaszTörlés