2016. december 13., kedd

Ha a quillotine árnyékának erdejében járok is... - Erdő Köztársaság könyvajánló



Sam Taylor regénye már egy jó ideje a polcomon állt, mégis halogattam az olvasását. Nem volt rá különösebb okom, csak nem voltam „ifjúsági-regény” hangulatban. 😊 Most már persze tudom, hogy nem is kellett volna hozzá, ugyanis az Erdő Köztársaság a maga nyersességével és vadságával cseppet sem egy megszokott ifjúsági regény.

Egyetértesz a francia forradalom eszméivel? Vágyódsz a természetbe, kedveled a szabad fürdőzést? Szívesen megtanulnál egy új, mesterséges nyelvet?
Csábít a vadászat és a nyaktiló?
Nos, akkor semmiképpen sem ajánlom úticélnak a francia Erdő Köztarsaságot – inkább olvass róla, ha nem egy guillotine alatt teszed, még biztonságos is. 😉


A történetet Michael meséli el nekünk, aki épp elballagott az általános iskolából. Néhány évvel idősebb bátyja, Louis és annak barátja, Alex, elhatározzák, hogy elhagyják a felnőttek álságos világát, hogy létrehozzák saját köztársaságukat a természetben. Michael és Alex testvére, Isobel is velük tart.

A karakterek mind megelevenednek előttünk, és közülük számomra az álmodozó(nak tűnő) Michael a legérdekesebb; de Louis vonzalma a francia forradalomhoz, vagy Isobel hiúsága is remekül megjelenik. A vadászni szerető Alex kissé háttérbe szorult, egy kicsit nagyobb szerepet is kaphatott volna, hogy a végén a választása érthetőbb legyen – ám ezt bocsánatos bűnnek tartom. 😊

Mégpedig azért, mert a történet felépítése, az elbeszélés módja véleményem szerint valami zseniális. 😊 Az szinte csak mellékes, hogy kezdettől fogva leköti az olvasót, hogy a szereplőkben mindvégig érzékelhető egyfajta állati vadság – de ami szerintem a legfantasztikusabb a könyvben, hogy sok mindent NEM tudunk biztosan.



A sejtetés ugyanis végigvonul az egész művön. Már az elején sem tudjuk meg pontosan, mi történt Michaelék szüleivel, és a szereplőkkel kapcsolatban vannak titokzatos motívumok, pl. hogy Alex esetleg homoszexuális. Ez persze nem derül ki egyértelműen, mint ahogy nagyon sok minden más sem, ami nekem kimondottan tetszett. Sejtjük, persze, hogy miről lehet szó – és ez épp elég.

Ami viszont egyértelműen kiderül, hogy nem eszmék és államok az ember ellenségei, hanem az emberben rejlő gonosz.

Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, nem egy kedves, könnyed nyári kalandról olvashatunk. Így inkább a „durvább” vonalat kedvelőknek ajánlom, nem fognak csalódni.

Gondolatok a fiókból:
Imádom a rejtélyes eseteket, épp ezért tetszett annyira, hogy ebben a regényben ennyire titkolózott az író. 😊 Így megosztom veletek kedvenc talányos történetemet, amiben csak sejthetjük, hogy mi történt pontosan: ez pedig a Thaman Shud (vagy Somerton man) esete.

(http://www.dailymail.co.uk)


1948. decemberében, az ausztráliai Somerton beachen egy halott férfit találtak. Egy cigaretta volt a füle mögött, egy pedig a szájában. A ruháiból eltávolították a címkéket. Cipője tiszta volt. Később a bőröndjét is előkerült, címke nélkül. A zsebébe varrva pedig egy cédula árválkodott, Thamam Shud felirattal. A perzsa szavak jelentése: „vége” vagy „bevégeztetett”. Azt a kötetet is megtalálták, amiből ezt a két szót kitépték (Omar Khayyam: Rubaya). A könyvben pedig egy ötsoros kód lapult.

A nyomok elvezettek egy ápolónőhöz, ám az ő segítségével sem sikerült azonosítani a férfit (bár felmerült a gyanú, hogy a nő többet tud, mint amennyit elárult).

Somerton man még ma is csak „A Somerton man”, ugyanis azóta sem azonosították, mint ahogy a halála körülményeire és halálának okára sem derült fény. Gyanítják, hogy kém lehetett – de talán sosem fog kiderülni, hogy mi az igazság. 😊

Talán Stephen King is hallhatott erről az esetről, mert A coloradói kölyök című kisregényében hasonló eset kerül terítékre. Mellesleg az írótól ez az egyik kedvenc könyvem – éppen azért, mert maga a rejtély a főszereplő benne. 😊

Források:
kripto.blog.hu

bizzarium.com

-S.Melinda-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése